sites Frans

* voor beginners

Wil je woordenschatoefeningen die je online kunt doen of kunt downloaden op je computer: lexique fle Je kan ook horen hoe elke woord wordt uitgesproken, maar het spreektempo is (soms belachelijk) laag… Nog meer woordenschatoefeningen staan er bij Jeux de français

Ook bij Language Guide vind je oefenmateriaal, vooral om je woordenschat te herhalen (dit is een beeldwoordenboek. Zet zeker je luidspreker aan, van elk woord hoor je hoe het uitgesproken wordt). Ook wat grammatica kan je opfrissen, maar de uitleg is wel in het Engels…

* vervoegingen van de werkwoorden

Iedereen vraagt zich wel eens af hoe een bepaald werkwoord vervoegd wordt. Nu moet je niet meer twijfelen, ga kijken op de site van Le conjugueur. Typ het werkwoord in naast het symbooltje met het woordenboekje (‘Abc’). Klik op ‘conjuguer’ en de volledige vervoeging verschijnt, met de uitgangen netjes in het rood.

Je kan ook de vervoeging van verschillende werkwoorden inoefenen. Hiervoor raad ik Verbuga aan. Je kiest welk soort werkwoorden je inoefent en welke tijden.

* grammatica oefeningen

Op le Point du FLE vind je o.a. veel grammatica oefeningen, verzameld uit heel de wereld. Het is even zoeken, maar met wat geduld vind je bruikbare oefeningen.

* actualiteit

Op de site van Radio France Internationale vind je heel veel materiaal uit de actualiteit. Op de startpagina kan je het laatste nieuws volgen en in het menu bovenaan kan je je kennis van de Franse cultuur uitbreiden, bijvoorbeeld door eens te gaan kijken wat de Musique je te bieden heeft. Maar de grootste schat vind je (volgens mij) bij de ‘Journaux’ (klik bovenaan): het ‘Journal en français facile’ is de actualiteit in het Frans, maar wat minder snel gesproken. Alle uitzendingen kan je ook downloaden als podcast. Het is wat zoekwerk, maar het loont echt de moeite! Heb je liever beeld, dan vind je bij de Vidéos een heleboel materiaal. Ook de webdocumentaires lonen de moeite.

Korte, duidelijke artikels vind je op Metro France (meer gericht op het Franse nieuws, natuurlijk) en Metro Belgique. Vooral de laatste internetkrant kan interessant zijn, omdat het vaak gaat over onderwerpen die ook in de Vlaamse pers aan bod komen.

Het weer is ook vaak een gespreksonderwerp, hoe het weerbericht op de Waalse tv gepresenteerd wordt, vind je hier (eerst komt er een korte reclamespot). De Franse versie vind je hier (klik op ‘bulletin vidéo’).

Een interessante portaalsite, van waaruit je kan kiezen waarnaar je surft, is L’internaute (Frans voor ‘internetgebruiker’). Het verklarend woordenboek is ook handig.

* voor de fanaten

Dé online encyclopedie: Wikipédia

Non-stop Franse muziek: Chantefrance

 

Geef een reactie