sites Spaans

* voor beginners

Bij Linguasnet vind je 14 lesjes, elk opgebouwd rond een bepaald thema (zich voorstellen, kleuren en getallen, lichaamsdelen, familie, geldzaken,…) Je kan de woordenschat aanleren, luisteren naar dialoogjes, oefeningen maken, luisteren en herhalen en tenslotte (soms moeilijke) spelletjes spelen. Ideaal om thuis nog met je Spaans bezig te zijn!

Ook bij de BBC vind je leuke lesjes voor beginners. De uitleg wordt (natuurlijk) wel in het Engels gegeven. Bij languages online vind je een heleboel extra materiaal, gebaseerd op de (oude) versie van Caminos. Kies wel zeker voor ‘español’.

* voor beginners en gevorderden

Op de site van klascement vind je de 4 gratis cursussen Spaans van B.I.S. (begeleid individueel studeren). B.I.S. was een systeem voor thuisstudie dat de Vlaamse gemeenschap organiseerde. Het project is al een aantal jaar stopgezet en alle materiaal kan je nu gratis op het internet vinden. Enige voorwaarde: je moet je registreren bij klascement (en dit is volledig gratis).

Klik hier en meld je aan of registreer je gratis. Kies in het linkermenu ‘Spaans’ bij ‘cursussen via syllabus’ en dan krijg je de keuze uit 4 niveaus. Je kan de volledige cursus downloaden of per hoofdstuk. Elk hoofdstuk is opgebouwd uit 3 lessen, er horen ook audio fragmenten bij. De zip bestanden kan je makkelijk uitpakken en opslaan op je computer. Een schat aan materiaal waar je uitgebreid mee kan herhalen en oefenen.

Je kan ook je vaardigheden online inoefenen bij B.I.S., dan klik je op ‘cursussen via computeractiviteit’. Je kan verfijnen op vaardigheid (lezen, schrijven, luisteren of spreken) en op context.

Vind je het leuker om Spaanse taalspelletjes te doen, dan moet je zeker hier eens een kijkje gaan nemen. De trabalenguas breken je tong soms echt doormidden!

Soms verwijst het woordje ELE naar het Spaans dat aan niet-Spaanstaligen onderwezen wordt (zoals je in Vlaanderen NT2 hebt, Nederlands als 2e taal). Een mooie site is Zona ELE, met een heleboel materiaal voor mensen die door het Spaanse virus gebeten zijn.

Het extra materiaal dat je kan uittesten bij Caminos online is ook best interessant. En natuurlijk biedt het handboek dat wij gebruiken, Sí claro, ook extra online materiaal: siclaro-online

Bij ver-taal vind je een schat aan materiaal. Woordenschat en grammatica, maar ook: luisteroefeningen! En deze site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe bijdragen.

Wie deze site opgebouwd heeft, weet ik niet. Maar het is iemand die verzot is op Kerstmis: Navidad digital

Op Práctica Español draait alles rond het Spaans. Er staat actualiteit op, je kan woordenschat instuderen, grammatica problemen worden uitgelegd. Een heleboel interessant materiaal is er te vinden.

* actualiteit

El Mundo is één van de Spaanse kwaliteit kranten. Duidelijke artikels, af en toe ook geluidsfragmenten. Een onuitputtelijke bron van nieuws!

De BBC bestaat niet alleen in het Engels. De actualiteit in de Spaanstalige wereld kan je op BBC Mundo heel goed volgen. Hier en daar staan er zelfs videofragmenten uit het nieuws op (in het Spaans natuurlijk). Op de site van Euronews vind je de meest recente nieuwsfeiten terug. Dit is géén aangepaste site voor cursisten Spaans, het is dus Spaans voor Spaanstaligen (met bijhorende snelheid ook natuurlijk…).

Natuurlijk moet de Radio Televisión Española er ook bij staan! Maar er zijn nog andere tv-zenders waar je programma’s van kunt bekijken: Antena 3 en Cuatro bijvoorbeeld. Op Mi tele kan je ook een heleboel programma’s online bekijken. Als dit allemaal wat te rap gaat, is het youtube kanaal van Mis Cositas tv interessanter. Daar vind je video’s voor beginners Spaans, vaak in ‘Latino Spaans’ (dus trager dan in het Spaans van Spanje).

Lees je liever korte artikels, dan vind je wel materiaal op de sites van Upsocl en La Bioguía. Bij Upsocl kan je kiezen uit verschillende categorieën, naargelang je interesse. Bij La Bioguía ook, maar alle artikels hebben een link met het milieu en de natuur.

* grammatica

Wil je weten hoe een werkwoord vervoegd wordt, ga dan zeker kijken bij Verbix. Wil je specifiek gaan oefenen op een bepaalde tijd, dan is Verbuga nog interessanter.

Spaans een moeilijke taal? Toch niet volgens Aprender español es fácil.

Veel interessante grammatica oefeningen vind je ook bij Gram@clicando.

* voor de fanaten

De Real Academia Española beschermt de Spaanse taal als een echte waakhond. Op de site vind je een interessant Spaans verklarend woordenboek.

Het Instituto Cervantes heeft in een heleboel landen een afdeling, waar er cursussen en bijscholingen Spaans gegeven worden (bij ons zitten ze in Brussel). Maar ze hebben ook een online leercentrum: het Centro Virtual Cervantes. Klik eens rond, je zal wel een poosje zoet zijn… ¿Cómo le ayuda Internet en español? Dat vind je op deze pagina uit de site van het Instituto Cervantes.

Het Castilliaans (het Spaans zoals wij het leren) heeft ook zijn eigen startpagina. Wil je regelmatig een Spaanse mailtje ontvangen, schrijf je dan zeker in voor de palabra del día. Een paar keer per week krijg je dan een mailtje met uitleg over een bepaald Spaans woord. En op deze pagina vind je een nuttig overzicht van online Spaanse woordenboeken.

Natuurlijk mag de Wikipedia in het Spaans niet ontbreken. Interessant als je iets meer wil weten over de Spaanse cultuur of geschiedenis…

Voor toeristische info over Spanje kan je hier terecht.

* gastronomie

Ga je in Spanje graag tapas eten? Als je gaat kijken bij A Tapear!, dan vind je misschien wel een aantal tips voor tapasbars in de stad die je gaat bezoeken. Er staan ook 213 tapasrecepten op de site en een stuk uitleg over de tapascultuur. Je vindt er ook een heus tapaswoordenboek, zodat je altijd verstaat wat er op de kaart staat.

Geef een reactie